anakoinwseis

Rupicapra rupicarpa ssp balcanica

cc

 

 

< Προκηρύξεις

29-08-2012

Προς τους Μελισσοκομικούς Συνεταιρισμούς Δράμας και Ξάνθης και στα μέλη τους, και ιδιαίτερα σε όσους προμηθεύτηκαν ή πρόκειται να προμηθευτούν τις ηλεκτροφόρες περιφράξεις που παραχώρησε ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, δίατίθεται Αναλυτικός Οδηγός Εγκατάστασης.


 

21-08-2012

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 21-08-2012, στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης σεμινάριο με θέμα την ασφαλή χρήση αλυσοπρίονου για τη διάνοιξη δρόμων που έχουν κλείσει από την πτώση δέντρων. Το σεμινάριο παρακολούθησαν οι φύλακες – επόπτες του Φορέα, κα Γούναρη Ελένη, κ. Δόρτης Νίκος και κ. Αγοραστός Πέτρος και η δασοπόνος κα Χατζηαναστασίου Ελένη. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας και συγκεκριμένα από τον υποπυραγό κ. Μενεμενλή Δημήτριο και τους πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Παρανεστίου κ. Τσαγκουρίδη Νικόλαο και κ. Βασιλειάδη Λάζαρο.     


 

14-08-2012

Ξεκίνησε σήμερα Τρίτη 14-08-2012, η παράδοση των ηλεκτροφόρων περιφράξεων από το Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης στο μελισσοκομικό συνεταιρισμό Ξάνθης, μετά από σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Φορέα. Συνολικά 12 περιφράξεις παραδόθηκαν δωρεάν στον Πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ξάνθης «Αρισταίος» κ. Καραπαναγιωτίδη Παναγιώτη. Ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός ανέλαβε την ευθύνη της διανομής των περιφράξεών στα μέλη του. Οι υπόλοιπες 12 περιφράξεις θα διανεμηθούν με παρόμοιο τρόπο στο Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Δράμας τις επόμενες μέρες.

Στην φωτογραφία άνω δεξιά ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού συνεταιρισμού Ξάνθης υπογράφει το ιδιωτικό συμφωνητικό παραχώρησης των περιφράξεων και στα αριστερά η βιολόγος κα. Γρηγοριάδου Ελπίδα, στέλεχος του Φορέα, επεξηγεί τον τρόπο σύνδεσης και λειτουργίας της περίφραξης.


 

25-07-2012

Το 31ο αντάμωμα Σαρακατσαναίων Ανατολικής Μακεδονία και Θράκης πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Ιουλίου 2012 στη θέση Ελατιά (Μπουζάλα) τού Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, πεντακόσια μέτρα από το Δασικό Χωριό Ελατιάς.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Φορέας Διαχείρισης, που εκπροσωπήθηκε από στελέχη του, στο πλαίσιο συνεργασίας με φορείς και πολίτες που δραστηριοποιούνται στο Εθνικό Πάρκο, αλλά και σύμφωνα με τις αρμοδιότητες επόπτευσης που έχει για την ομαλή διεξαγωγή τής εκδήλωσης εντός τής προστατευόμενης περιοχής, η οποία συγκαταλέγεται στο δίκτυο NATURA 2000.

 


24-07-2012

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε χθές η πυρκαγιά που ξέσπασε την Πέμπτη 19-07-2012 στο Δάσος Φρακτού, στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στα όρια του παρθένου δάσους του Φρακτού και έκαψε δασική έκταση κυρίως στην Ελληνική και λιγότερο στη Βουλγαρική πλευρά. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετείχαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας, το Δασαρχείο Δράμας και υλοτόμοι που εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή του Πάρκου. Κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς έσπευσαν και υπάλληλοι του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, που διευκόλυναν την επικοινωνία μεταξύ των μελών των προαναφερόμενων υπηρεσιών. Περισσότερες πληροφορίες για το μέγεθος της πυρκαγιάς και τις επιπτώσεις, καθώς και την εξακρίβωση επέκτασής της εντός του παρθένου δάσους, θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.


 

03-07-2012

Ο  Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης στα πλαίσια της λειτουργίας του και ενόψει της αναβάθμισης και ενημέρωσης της ιστοσελίδας του, προτίθεται να προχωρήσει στη συμπλήρωσή της με την ανάρτηση σε αυτή των ονομάτων, των στοιχείων επικοινωνίας και περιορισμένου αριθμού φωτογραφιών των επιχειρήσεων, οι οποίες:

α) εδρεύουν εντός του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης παρέχοντας  εστίαση, στέγαση, και διατροφή, ή

β) δραστηριοποιούνται μέσα στη χωρική ενότητα του προσφέροντας υπηρεσίες αναψυχής και αθλητισμού,

εφόσον αποτελούν εγγεγραμμένα μέλη των αντίστοιχων Επιμελητηρίων.

Στόχος της ενέργειας αυτής είναι αποκλειστικά και μόνο η καλύτερη εξυπηρέτηση και διευκόλυνση των επισκεπτών του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ.


 

29-06-2012

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης συμμετείχε σε ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος "Περιφερειακές ανταλλαγές και πολιτικές για τη διατήρηση και την προστασία της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη - REVERSE - INTERREG IVC" με τίτλο "Τουρισμός & Βιοποικιλότητα - Μπορούν να συνυπάρξουν;". Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη την Πέμπτη 28-06-2012. Το Φορέα εκπροσώπησε η δασοπόνος κα Ελένη Χατζηαναστασίου που παρουσίασε εισήγησή της με θέμα "Ανάπτυξη του τουρισμού στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης - Σημερινή κατάσταση και προοπτικές".

 


 

22-06-2012

Ένα ζευγάρι μαυροπελαργών (Ciconia nigra) εντοπίστηκε να φωλιάζει κοντά στο χωριό Γρανίτης, λίγο έξω από τα δυτικά όρια του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης. Τα δύο σπάνια πτηνά εντόπισε ο δασοπόνος κάτοικος του Γρανίτη κ. Ιορδάνη Κασαπίδη ο οποίος ειδοποίησε το Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, στελέχη του οποίου επισκέφθηκαν το σημείο, την Τετάρτη 20-06-2012 για εξακρίβωση της πληροφορίας και για την καταγραφή της θέσης της φωλιάς.
Πρόκειται για προστατευόμενο και σχετικά σπάνιο αποδημητικό είδος, που σε αντίθεση με το λευκό πελαργό (Ciconia ciconia) φωλιάζει μακριά από κατοικημένες περιοχές, κυρίως σε δέντρα και σπανιότερα σε βράχια σε γειτνίαση με υγρότοπους γλυκού νερού (ρέματα,έλη κλπ). Ο πληθυσμός του είδους στην Ελλάδα εκτιμάται σε 70 – 100 ζευγάρια αποκλειστικά στην Βόρεια Ελλάδα και εντάσσεται στην κατηγορία των κινδυνεύοντων ειδών σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο. Τρέφεται με ερπετά, αμφίβια, μικρά θηλαστικά και σπανιότερα με πουλιά.


 

31-05-2012

Σε συνέχεια της ημερίδας που έλαβε χώρα στις 29-05-2012 στην Καβάλα, στα πλαίσια του διήμερου συνεδρίου με τίτλο «Νέο Πρόσωπο του Τουρισμού – Η άλλη Ελλάδα», πραγματοποιήθηκε χθές Τετάρτη 30-05-2012 βιωματικό εργαστήρι. Το τελευταίο περιλάμβανε περιήγηση στην περιοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΑΜΘ). Στην περιήγηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός εργασίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και εντεταλμένος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, κ. Hans-Joachim Fuchtel, ο πρόξενος του Γερμανικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη κ. Wolfgang Hoelscher-Obermaier, ο επίτιμος πρόξενος της Γερμανίας στην Κομοτηνή κ. Σταμάτης Κουρούδης, αντιπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης της Γερμανίας και της Ελλάδας, εμπειρογνώμονες σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης, καθώς και δημοσιογράφοι τοπικών και διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης των δύο χωρών (π.χ. «Deutsche Welle», «Spiegel»).

Η περιήγηση συμπεριλάμβανε επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Παρανεστίου, όπου ο κ. Fuchtel και τα υπόλοιπα μέλη της γερμανικής αποστολής ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, κ. Αβτζή Νικόλαο, για το ομώνυμο Εθνικό Πάρκο, σχετικά με την αξία και τις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξής του και συζήτησαν για ενέργειες συνεργασίας στο άμεσο μέλλον. Ο κ. Αβτζής συμμετείχε στην ομάδα συζήτησης θεμάτων τουριστικής ανάπτυξης προστατευόμενων περιοχών. Αξίζει να σημειωθεί πως στην ίδια ομάδα συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο διευθυντής του Harz National Park της Γερμανίας και ο Δήμαρχος του Feldberg. Το πρώτο παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με το Εθνικό Πάρκο Ροδόπης και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ορεινά πάρκα της Ευρώπης και το δεύτερο αποτελεί ένα μικρό ορεινό Δήμο στη βορειοδυτική Γερμανία, που παρά το μέγεθός του έχει πετύχει πολύ μεγάλη επισκεψημότητα, περίπου 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως.


 

30-05-2012

Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης κ. Αβτζής Νικόλαος συμμετείχε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 29-05-2012 στον πολυχώρο «Μπάτης» στην Καβάλα, με θέμα τις ειδικές μορφές τουρισμού. Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΑΜΘ), την Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜΘ και το Δήμο Καβάλας, την Πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα. Είναι μια από τις πολλές εκδηλώσεις που διοργανώνονται σύμφωνα με απόφαση της διμερούς Επιτροπής Δημάρχων με σκοπό την προετοιμασία της 3ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2012 στη Θεσσαλονίκη. Στην ημερίδα παρευρέθηκε και ο Υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας, κ. Hans-Joachim Fuchtel. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας συζητήθηκαν τέσσερεις θεματικές ενότητες ως εξής:
1η ενότητα: «Ανάπτυξη στρατηγικής, Marketing, Ενίσχυση της Αναγνωρισιμότητας (branding)»
2η ενότητα: «Προοπτικές για τον τουρισμό σε αγροτικές περιοχές (Οινικός – Γαστρονομικός
Τουρισμός και Αγροτουρισμός)»
3η ενότητα: «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Τουρισμός».
4η ενότητα: «Η Ανάπτυξη του Τουρισμού σε ορεινές περιοχές και Ορεινά Εθνικά Πάρκα»
Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης κ. Αβτζής Νικόλαος έκανε την εισαγωγή στην 4η Ενότητα και συντόνισε τη συζήτηση. Επίσης, παρουσίασε εισήγηση σχετικά με το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης την αξία του και τις δυνατότητές του για τουριστική ανάπτυξη του.


 

25-05-2012

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθές Πέμπτη 24-05-2012 μεταξύ του Προέδρου Δρ. Αβτζή Νικόλαου και των στελεχών του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ροδόπης και αντιπροσώπων των διοργανωτών των δύο υπερμαραθωνίων που διεξάγονται κάθε χρόνο εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης. Πρόκειται για τους υπερμαραθώνιους "Αγώνες Βουνού Παρθένου Δάσους Παρανεστίου (Virgin Forest Trail)" και "Rodopi Ultra Trail" που εκπροσωπήθηκαν από τους κ. Μελισσινό Στυλιανό, τον Αντιδήμαρχο Παρανεστίου κ. Μιχάλη Παρλόγλου, κ. Φτούλη Ηλία και τους κ. Σπυριδόπουλο Ηλία, κ. Καραγιάννη Αθανάσιο, αντίστοιχα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης στο Μεσοχώρι Παρανεστίου με θέμα το συντονισμό των διοργανωτών των δύο υπερμαραθωνίων και του Φορέα Διαχείρισης, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθέι η επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος και της άγριας ζωής του ΕΠΟΡ από τη διεξαγωγή των αγώνων. Επίσης, με το ίδιο θέμα, την ίδια μέρα και τόπο προηγήθηκε συνάντηση με αντιπρόσωπο των διοργανωτών "1ης Ανοιχτής Ποδηλατικής Εκδήλωσης Ροδόπη - Νέστος" την κ. Χατζολίδου Δέσποινα.


 

11-05-2012

Σεμινάριο με θέμα τη δασοπυσρόσβεση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9-05-2012 στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης στο Μεσοχώρι Παρανεστίου. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ο κ. Μενεμενλής Δημήτρης, υποπυραγός της πυροσβεστικής υπηρεσίας Δράμας, ενημέρωσε μέλη του προσωπικού του Φορέα σχετικά με τις μεθόδους δασοπυρόσβεσης, την αντιμετώπιση μικρών περιστατικών με ασφάλεια και τη χρήση ελαφρού εξοπλισμού (π.χ. επινότιος πυροσβεστήρας).


 

10-05-2012

Τριήμερο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις 24, 25 και 26 Απριλίου 2012 στην έδρα και στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης με θέμα την ασφαλή μετακίνηση και την αντιμετώπιση διαφόρων κινδύνων και έκτακτων καταστάσεων που μπορεί να προκύψουν κατά την εργασία στο πεδίο. το σεμινάριο παρακολούθησαν οι επόπτες - φύλακες του Φορέα κα Ειρήνη Κωτσάκη, κα Ελένη Γούναρη, κα Πασχαλία Σαμαρά, κ. Νίκος Δόρτης και κ. Πέτρος Αγοραστός.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του σεμιναρίου μπορείτε να δείτε εδώ


 

03-05-2012

Η βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης κα. Γρηγοριάδου Ελπίδα παρουσίασε εισήγηση με θέμα "Η βιοποικιλότητα του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης" στα πλάισια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που πραγματοποιεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου. Η παρουσίαση έγινε σήμερα 03 Μαϊου 2012, στην αίθουσα συσκέψεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Παρανεστίου και την παρακουλούθησαν οι μαθητές και μαθήτριες του Γυμνάσιου των Νέων Επιβατών Θεσσαλονίκης.


 

27-04-2012

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα 27-04-2012, η σύσκεψη μεταξύ Φορέων που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και τον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης. Η σύσκεψη έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Παρανεστίου με θέμα την Ανάδειξη του Εθνικού Πάρκου της Οροσειράς Ροδόπης και το συντονισμό των ενεργειών των εμπλεκόμενων φορέων. Χαιρετισμό απεύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας κ. Ξανθόπουλος Ιωάννης, ο οποίος συντόνιζε την σύσκεψη, ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου Νικόλαος και ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης Δρ. Αβτζής Νικόλαος ο οποίος παρουσίασε εισήγηση σχετικά με το έργο του Φορέα και τη σημασία του για την προστασία και ανπάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Εθνικού Πάρκου Ροδόπης.

Πίνακας με τους αντιπροσώπους των Φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη


 

25-04-2012

Η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης διοργανώνουν σύσκεψη μεταξύ όλων των Φορέων που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης  με θέμα :

«Η ανάδειξη του Εθνικού Πάρκου της Οροσειράς Ροδόπης
και ο συντονισμός των ενεργειών των εμπλεκόμενων φορέων»

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Απριλίου 2012 και ώρα 10:30, στην αίθουσα συσκέψεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, στο Παρανέστι Δράμας.

 


 

23-04-2012

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης συμμετείχε στην 12η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Σπόρων που διοργάνωσε η Εναλλακτική Κοινότητα "Πελίτι". Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στις 21 Απριλίου 2012 και στελέχη του Φορέα ενημέρωσαν τους επισκέπτες για τη σημασία του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης και το έργο του ομόνυμου Φορέα Διαχείρισης. Επίσης, χαιρετισμό εκ μέρους του Φορέα απεύθυνε ο κ. Ψαλτόπουλος Πασχάλης, Περιβαλλοντολόγος - Χαρτογράφος.


 

03-04-2012

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 03-04-2012 μεταξύ του Προέδρου Δρ. Αβτζή Νικόλαου και στελεχών του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού - Τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης κ. Παπακοσμά Κωνσταντίνο και συνεργάτες του, με το Δήμαρχο Παρανεστίου κ. Καγιάογλου Νικόλαο και συνεργάτες του, με την κα. Τζήμου Ευανθία υπάλληλο της Δ/νσης Ανάπτυξης Τμήματος Εμπορίου και Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και συνεργάτες της και με τον υπεύθυνο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου κ. Καρυπίδη Γεώργιο. Επίσης παρευρέθηκε ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Δράμας κ. Μελισσινός Στυλιανός. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης στους τομείς του τουρισμού και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.


 

02-04-2012

Συνάντηση μεταξύ του Δ.Σ. και των στελεχών του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης με αντιπροσώπους του Βουλγαρικού Ιδρύματος Βιοποικιλότητας (Bulgarian Biodiversity Foundation) πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Φορέα την Πέμπτη 29-03-2012. Το Ίδρυμα εκρποσώπησαν ο κ. Stefan Avramov (Συντονιστής προστατευόμενων περιοχών και ειδών – Protected areas and Species Coordinator), η κα. Ekaterina Gadzheva (Επικεφαλής του Τμήματος "Ευαισθητοποίηση του κοινού και διατήρηση της φύσης - Head of Department "Public awareness and nature conservation" της Περιφερειακής Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Υδάτων - Regional Inspectorate of Environment and Waters) και η κα. Daniela Dimitrova (Ειδικός στο Αγριογιδο του - Chamois expert at Bulgarian Biodiversity Foundation). Ο κ. Avramov παρουσιάσε τους στόχους του προγράμματος του προαναφερόμενου ιδρύματος, για τη διατήρηση, προστασία και αποκατάσταση των πληθυσμών του αγριόγιδου (Rupicapra rupicapra ssp. balcanica) και της αρκούδας (Ursus arctos) στη Βουλγαρία. Η συνάντηση αποτέλεσε ένα ακόμη βήμα για τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ της Ελλάδος και της Βουλγαρίας στην οροσειρά Ροδόπης.


20-03-2012

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης και άλλοι φορείς εξέδωσαν κοινό Δελτίο Τύπου για το περιστατικό θανάτωσης λύκου που εντοπίστηκε από υπαλλήλους του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης στο δρόμο μεταξύ Δράμας - Παρανεστίου.

Το Δελτίο Τύπου μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.


 

15-03-2012

Ένας σκοτωμένος θηλυκός λύκος εντοπίστηκε στην άκρη του δρόμου στο 20ο χιλιόμετρο Δράμας – Παρανεστίου, ακριβώς μετά τις σιδηροδρομικές γραμμές. Το ζώο εντόπισαν το πρωί της 14ης Μαρτίου 2012, υπάλληλοι του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης κατά τη μετάβασή τους στην έδρα του Φορέα.


Ο λύκος δεν έφερε τραύματα από πυροβόλο όπλο και πιθανόν να τραυματίστηκε από κτύπημα αυτοκινήτου ή να δηλητηριάστηκε. Ωστόσο, τα πίσω πόδια και ο λαιμός του ζώου ήταν δεμένα με σύρμα, γεγονός που παραπέμπει σε γνωστή πρακτική δημόσιας επίδειξης θηραμάτων.

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης ειδοποίησε το Δασαρχείο Δράμας, υπάλληλοι του οποίου έσπευσαν στο σημείο, περισυνέλεξαν το πτώμα του λύκου και το μετέφεραν στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Δράμας για τοξικολογική εξέταση. Επίσης, για το συμβάν έχει ενημερωθεί η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ», ο κυνηγετικός σύλλογος Δράμας και Οικολογική Κίνηση Δράμας.

 


 

09-03-2012

Ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε από κοινού από το Δήμο Παρανεστίου και το Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012, στις 5.00 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Παρανέστι Δράμας.

Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης Δρ. Νικόλαος Αβτζής, παρουσίασε εισήγησή του με θέμα «Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης - Επιδιώξεις, πεπραγμένα, μελλοντικοί στόχοι».

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Νίκος Καγιάογλου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δράμας κ. Κων/νος Καραβάς, ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Παρλόγλου και μέλη του δημοτικού συμβουλίου καθώς και δημότες του Δήμου Παρανεστίου. Επίσης παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Δράμας κ. Ιωάννης Γεωργιάδης και ο επιστημονικός σύμβουλος του συλλόγου κ. Φάνης Καραμπατζάκης καθώς και στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης.

Στο τέλος της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση.


 

05-03-2012

Καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι, εκπρόσωποι τοπικών Φορέων και πολίτες του Δήμου Παρανεστίου Δράμας, στην ενημερωτική συνάντηση που διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Παρανεστίου και ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012, στις 5.00 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Παρανέστι Δράμας, με θέμα κεντρικής εισήγησης: 

Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης
Επιδιώξεις, πεπραγμένα, μελλοντικοί στόχοι

Εισηγητής:  Ν. Δ. Αβτζής

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Την Πρόσκληση μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

 


 

23-02-2012

Συνάντηση με εκπροσώπους του Δασαρχείου Ξάνθης πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης με τον Πρόεδρο δρ. Αβτζή Νικόλαο και τα στελέχη του Φορέα, χθές Πέμπτη 22-02-2012. Το Δασαρχείο Ξάνθης εκπροσώπησαν ο Δασάρχης κ. Σταμπολίδης Αναστάσιος και η δασολόγος κα. Καψάλη Σταυρούλα, προϊστάμενη του τμήματος δασοτεχνικών έργων. Θέμα της συνάντησης ήταν η ανάπτυξη στενότερων σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων.


 

22-02-2012

Δελτίο τύπου εξέδωσαν από κοινού ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου & Λιμνών Ισμαρίδας - Βιστωνίδας, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Καλλιστώ, ο Αρκτούρος, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η Εταιρεία Προστασίας της Φύσης & Οικοανάπτυξης και η Εταιρεία Προστασίας & Ανάπτυξης των Στενών του Νέστου "Αγ. Κοσμάς", σήμερα 22 Φεβρουαρίου 2012. Θέμα του Δελτίου τύπου είναι η θανάτωση σημαντικού αριθμού προστατευόμενων αρπακτικών πτηνών από δηλητηριασμένο δόλωμα, στα στενά του Νέστου, γεγονός που αναφέρθηκε στις 19-02-2012 από επόπτες - φύλακες του Φορέα διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης.

Το Δελτίο Τύπου μπορείται να το διαβάσετε εδώ.

 


 

21-02-2012

Eπόπτες - φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης εντόπισαν άλλα τρία (3) πτηνά νεκρά στην ευρύτερη περιοχή της θέσης όπου την Κυριακή 19-02-2012, οι ίδιοι επόπτες - φύλακες εντόπισαν δηλητηριασμένο δόλωμα και νεκρά αρπακτικά πτηνά. Πρόκειται για άλλους δύο χρυσαετούς και μια γερακίνα, που ανεβάζουν τον αριθμό των δηλητηριασμένων πτηνών σε επτά (7) άτομα, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών ζώων πιθανόν να είναι μεγαλύτερος. Το τελευταίο συμπέρασμα στηρίζεται στην πιθανότητα κάποια ζώα να τράφηκαν με το δηλητηριασμένο δόλωμα, αλλά να κατάφεραν να απομακρυνθούν από την περιοχή και να αποτελέσουν τροφή γιά άλλα ζώα.

 


20-02-2012

Eπόπτες - φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης την Κυριακή, 19-02-2012, εντόπισαν στο Κρωμνικό Ξάνθης ένα νεκρό άλογο και τέσσερα (4) νεκρά αρπακτικά πτηνά και ειδοποίησαν τις αρμόδιες αρχές για το περιστατικό. Το νεκρό άλογο έφερε τραύμα από πυροβολισμό στο κεφάλι, είχε γδαρθεί και ήταν επικαλυμμένο με άγνωστη ουσία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα είναι πολύ πιθανόν το άλογο να χρησιμοποιήθηκε ως δηλητηριασμένο δόλωμα για την εξολόθρευση άγριων ζώων. Το αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος δύο όρνιων (Gyps fulvus) και δύο χρυσαετών (Aquila chrysaetos) που η διατροφή τους αποτελείται από νεκρά ζώα. Τόσο το όρνιο όσο και ο χρυσαετός αποτελούν προστατευόμενα είδη βάσει της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ τα οποία με το Κόκκινο Βιβλίο έχουν αξιολογηθεί ως τρωτό και κινδυνεύον, αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σκοτωμένο άλογο προέρχεται από κοπάδι ζώων που ζουν και αναπαράγονται ελεύθερα στη φύση. Επίσης, κοντά στο νεκρό άλογο εντοπίστηκε και παλαιότερος σκελετός αλόγου.

Το συμβάν έλαβε χώρα σε θέση κατά μήκος του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού (Ε6) κοντά στα Στενά του Νέστου. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ - SPA) για την ορνιθοπανίδα. Επισημαίνεται ότι το φαινόμενο της χρήσης δηλητηριασμένου δολώματος αποτελεί παράνομη πρακτική και μία από τις σημαντικότερες απειλές των αρπακτικών ζώων, και ειδικότερα των προστατευόμενων και απειλούμενων ειδών.

Τα νεκρά ζώα απομακρύνθηκαν με μέριμνα των Δασαρχείων Σταυρούπολης και Ξάνθης και με παρουσία του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας, Ισμαρίδας και της Ορνιθολογικής Εταιρείας, και μεταφέρθηκαν στην Κτηνιατρική Σχολή Ξάνθης για περαιτέρω εξέταση.  


31-01-2012

Ζαρκάδια στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης (άνω) και ο φύλακας - επόπτης του Φορέα κ. Πέτρος Αγοραστός (κάτω) που μετατοπίζει κομμάτια βράχου από κατολίσθηση έτσι ώστε να επιτραπεί η διέλευση του οχήματος κατά τη διάρκεια περιπολίας στις 30-01-2012.


27-01-2012

Σε συνέχεια τηλεφωνήματος που δέχτηκε ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης στις 27-01-2012 αναφορικά με το Τμήμα 1: Παραγωγή έντυπου υλικού προβολής του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης του πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού που έχει προκηρύξει ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης με την υπ΄ αριθμό 96/23-01-2012, δίνονται οι εξής διευκρινίσεις:

 
1) Για το παραδοτέο 1Γ (καρτ ποστάλ με θήκη)
Η  θήκη των καρτ ποσταλ θα είναι φάκελος (τετράχρωμος στην έξω πλευρά τύπου folder - με ράχη και κούμπωμα) με πλαστικοποίηση μόνο στην έξω πλευρά, σε χαρτί velvet 300gr. 

2) Για το παραδοτέο 1Ε (δίγλωσσος τετράχρωμος φακέλος (folder))
Το folder θα είναι με τσέπη που κουμπώνει. Το μέγεθος τσέπης θα είναι 7 πλάτος x 6 ύψος και η τελική διάσταση folder θα είναι 22 πλάτος x 31 ύψος. 

3) Για το παραδοτέο 2Α (χάρτης  Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης)
Ο χάρτης διπλωμένος θα είναι 7πτυχος με πτυχή 11,5x23,5 και σταυρό.

4) Για το παραδοτέο 2Γ (22σέλιδο τετράχρωμο τρίγλωσσο έντυπο)

5) Στο 22σέλιδο έντυπο το εξώφυλλο (μαζί με το ανάπτυγμα) θα έχει στην εξωτερική όψη ματ πλαστικοποίηση.

 


 

25-01-2012

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης συμμετείχε στην Ημερίδα Ενημέρωσης με θέμα "Διαβούλευση επί των ληπτέων μέτρων διαβούλευσης και επί των κρίσημων ζητημάτων διαχείρισης νερού", που έγινε στα πλαίσια Διαβούλευσης του Σχεδίου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Υδατικού Διαμερίσματος Θράκης. Την ημερίδα διοργάνωσε η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υ.Π.Ε.Κ.Α. σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης σας, στην Κομοτηνή την Τρίτη 24/01/2012. Το Φορέα αντιπροσώπευσαν η βιολόγος κα. Ελπίδα Γρηγοριάδου και ο δασολόγος κος Αλέξανδρος Σωτηρίου (φωτογραφία κάτω).


 

23-01-2012

Στη φωτογραφία πάνω αριστερά απεικονίζεται ο καταρράκτης Τραχωνίου - Λειβαδίτη, ενώ στα δεξιά ο φωτογραφικός φακός εστιάζει σε τμήμα των παγωμένων νερών του. Κάτω αριστερά οι επόπτες - φύλακες κα. Κωτσάκη Ειρήνη και κα. Γούναρη Ελένη τοποθετούν αλυσίδες στο όχημα του Φορέα για να συνεχίσουν την περιπολία τους στους χιονισμένους δρόμους του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης. Στη τελευταία φωτογραφία απεικονίζεται ένα ίχνος από αρκούδα και συγκεκριμένα από ανήλικο μικρό άτομο. Ακριβώς δίπλα παρατηρήθηκαν και ίχνη ενήλικου ατόμου, πιθανότατα της μητέρας. Όπως, αναφέρει και η βιολόγος του Φορέα κα. Γρηγοριάδου Ελπίδα, η παρουσία ιχνών αρκούδων στο μέσο του χειμώνα δείχνει ότι ο χειμέρειος ύπνος τους διακόπηκε από ενόχληση, πιθανόν από κυνηγούς, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.


20-01-2012

Σε συνέχεια μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που δέχτηκε ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης στις 20-01-2012 αναφορικά με τη διακήρυξη "Υπηρεσίες τεχνικού ασφαλείας", δίνονται οι εξής διευκρινίσεις με α.π. 87/20-01-2012:

1) Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης απασχολεί προς το παρόν 11 άτομα προσωπικού με σχεδιασμό στο άμεσο μέλλον να αυξηθούν στα 12.

2) Για τα ανωτέρω άτομα στο προσεχές διάστημα θα αντιστοιχεί και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής. Υπάρχει επίσης και λοιπός εξοπλισμός γραφείου καθώς και οχήματα που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο των υποχρεώσεων επόπτευσης – φύλαξης του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης.

3) Μπορείτε να μας επισκεφθείτε τις καθημερινές έως τις 16:00, ώστε να έχετε άμεση γνώση των εγκαταστάσεων που διαθέτει ο ΦΔΟΡ.

Το μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που δέχτηκε ο ΦΔΟΡ, με α.π. 86/20-01-2012 ήταν το εξής:

Καλημέρα σας, θα ήθελα μερικές διευκρινίσεις σχετικά με τη διακήρυξη για υπηρεσίες τεχνικού ασφαλείας. Αν μπορούσατε να με ενημερώσετε για το πόσα άτομα απασχολούνται στο φορέα, αν υπάρχουν μηχανήματα τα οποία πιθανόν χειρίζονται, αν πρόκειται για γραφεία ή για άλλου είδους εγκαταστάσεις και αν θα γινόταν την προσεχή εβδομάδα να έκανα έναν έλεγχο πριν καταθέσω την προσφορά μου.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.

 

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, της Δασικής Υπηρεσίας Δράμας και του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας «Η Άρτεμις» στις 10-01-2012 στα γραφεία του τελευταίου με θέμα τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των τριών φορέων.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο Πρόεδρος του ΦΔΟΡ, κ. Αβτζής Νικόλαος, ο Διευθυντής Δασών Δράμας, κ. Αντωνιάδης Βασίλειος, και ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας, κ. Γεωργιάδης Ιωάννης, καθώς και υπάλληλοι του ΦΔΟΡ, της Δασικής Υπηρεσίας και μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου.


 

17-01-2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες από τον καταρράκτη της Αγ. Βαρβάρας, ύψους 10 μέτρων περίπου, που έχει παγώσει, όπως και η επιφάνεια του αντίστοιχου ρέματος. Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια των καθημερινών περιπολιών που διενεργούνται από τους επόπτες - φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης.


16-01-2012

Κοπή βασιλόπιτας στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, στις 10/01/2012, από τον Πρόεδρο και τα στελέχη του.


16-01-2012

Σε συνέχεια μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που δέχτηκε ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης στις 16-01-2012 αναφορικά με τη διακήρυξη με α.π. 54/16-01-2012, "Σύστημα παρακολούθησης περιβαλλοντικών αλλαγών", δίνονται οι εξής διευκρινίσεις:

1) Σύμφωνα με έρευνα αγοράς που προηγήθηκε της κατάρτισης των προδιαγραφών των διακηρύξεων με α.π. 20/10-01-2012 και 22/10-01-2012 ο ΦΔΟΡ διαπίστωσε πως ο προϋπολογισμός τού έργου είναι ρεαλιστικός με πιθανή προέλευση των δεδομένων από τον Cartosat-2.

2) Ο ΦΔΟΡ είναι πλήρες μέλος τού Μνημονίου Συνεργασίας διαμοιρασμού συνόλων γεωχωρικών δεδομένων προς άλλους φορείς της ευρύτερης Δημόσιας Διοίκησης από τις 17-09-2010 το οποίο καταρτίστηκε σε εφαρμογή της Οδηγίας INSPIRE και τού Ν. 3882/2010 με Σημείο Επαφής τον Πασχάλη Ψαλτόπουλο.

3) Η εξασφάλιση της διανοητικής ιδιοκτησίας των δεδομένων που θα παραλάβει ο ΦΔΟΡ με την υλοποίηση των εν λόγω διαγωνισμών είναι δεδομένη και στη συνέχεια η διάθεσή τους μέσω της ΕΥΓΕΠ, ώστε σύμφωνα με τις υποχρεώσεις των μελών του Μνημονίου Συνεργασίας να εξασφαλίζονται τα παρακάτω:
α. Δωρεάν διάθεση όλων των συνόλων γεωχωρικών δεδομένων που διαθέτουν προς άλλους φορείς της ευρύτερης Δημόσιας Διοίκησης που έχουν αποδεχθεί και υπογράψει το παρόν Μνημόνιο Συνεργασίας.
β. Επιλεκτική διάθεση των συνόλων γεωχωρικών δεδομένων που διαθέτουν προς τους πολίτες μέσω του Διαδικτύου. Ειδικότερα, διακρίνονται δύο (2) κατηγορίες διάθεσης:
β.1. Δωρεάν διάθεση γεωχωρικών δεδομένων, με άδεια Creative Commons Attribution 3.0.
β.2 Ελεύθερη επισκόπηση (οπτικοποίηση) των γεωχωρικών δεδομένων μέσω διαδραστικών χαρτών στο Διαδίκτυο που προσφέρουν οι ίδιοι ή άλλα Μέρη για μη εμπορική χρήση.
γ. Επαναχρησιμοποίηση συνόλων γεωχωρικών δεδομένων που διαθέτουν άλλα Μέρη ώστε να καλύψουν με το ελάχιστο δυνατό κόστος τις ανάγκες τους σε γεωχωρικά δεδομένα.δ. Αναδρομική κατάργηση αδειών χρήσης για σύνολα γεωχωρικών δεδομένων που έχουν προσφέρει ή/και προμηθεύσει στο παρελθόν προς άλλα Μέρη και οι οποίες είναι αντίθετες στις προβλέψεις του Μνημονίου.

4) Κατ’ επέκταση οι ανωτέρω αναφερόμενες Διακηρύξεις είναι συμμορφωμένες με τον Ν. 3882/2010 και των υποχρεώσεων που ορίζονται σε αυτόν, καθώς μάλιστα για την περιοχή τού ΕΠΟΡ είτε δε διατίθενται δεδομένα με αυτά που ζητούνται στις διακηρύξεις είτε η ακρίβειά τους απέχει πολύ από την απαιτούμενη.

Το μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που δέχτηκε ο ΦΔΟΡ, με α.π. 53/16-01-2012 ήταν το εξής:

« Προκύπτουν 1-2 θέματα μετά την ανάγνωση των 2 προκηρύξεων (δορυφορική, πυρκαγιές) που έκανα και θα ήθελα να σας τα θέσω υπόψιν.

  1. Από την έρευνα στο διαδίκτυο και μετά από επικοινωνία με εταιρεία παροχής δορυφορικών δεδομένων προκύπτουν τα ακόλουθα: Η δορυφορική εικόνα μεγάλης διακριτικής ικανότητας σε σχεδόν πραγματικό χρόνο κοστίζει κάποιες χιλιάδες ευρώ..  οι δορυφορικές εικόνες που είναι χωρίς κόστος και έχουν τα χαρακτηριστικά που ζητάει ο Φορέας είναι το λιγότερο 3 μήνες παλαιότερες σε σχέση με την ημερομηνία παραγγελίας τους. Για εικόνες του ίδιου μήνα υπάρχει το λεγόμενο “programming” όπου ο πάροχος των δεδομένων «προγραμματίζει» το πέρασμα του δορυφόρου από την περιοχή μελέτης όποτε του ζητηθεί και φυσικά υπάρχει ένα κενό διάστημα (λιγότερο του μηνός) μεταξύ παραγγελίας και «κατεβάσματος» των δεδομένων. Το programming ενέχει κόστος όμως το ύψος του οποίου ελέγχω μέχρι τη στιγμή αυτή. ΑΝ ο Φορέας έχει ήδη αναγνωρίσει πηγές δορυφορικών δεδομένων που θα παρέχουν πρόσφατες εικόνες ανά μήνα και δεν ενέχουν καμία επιβάρυνση, θα παρακαλούσα να γινόταν η κοινοποίησή τους καθότι το κόστος των δορυφορικών δεδομένων καθορίζει εν πολλοίς το τι απομένει για την αμοιβή των εργασιών (είναι ανελαστικό).
  2. Καθότι οι δύο προκηρύξεις αφορούν παραγωγή και διάθεση γεωχωρικών δεδομένων σε δημόσιο φορέα, να σας ενημερώσω ότι θα πρέπει να τηρούν το νόμο 3882/2010 περί Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών (ΕΥΓΕΠ) και την εναρμόνιση με την οδηγία Inspire. Μεταξύ άλλων ο Νόμος αυτός αναφέρει:

Κάθε δημόσια αρχή η οποία προβαίνει σε προκήρυξη,ανάθεση και παραλαβή έργου, δηλαδή μελέτης, προμήθειας ή υπηρεσίας, που εμπίπτει μερικώς ή ολικώς στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου, οφείλει: 1. Να εντάσσει πλήρως στο σχεδιασμό και τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου τις προβλέψεις του «Εθνικού Πλαισίου Διαλειτουργικότητας Γεωπληροφορίας και Υπηρεσιών» και της «Εθνικής Πολιτικής Γεωπληροφορίας». 2. Να εξασφαλίζει από τον ανάδοχο του έργου τη μεταβίβαση σε αυτήν των δικαιωμάτων ή αδειών διανοητικής ιδιοκτησίας ή την απόκτηση των αδειών διανοητικής ιδιοκτησίας που καθορίζονται στο άρθρο 20. 3. Να ελέγχει την ποιότητα των γεωχωρικών μεταδεδομένων, δεδομένων και υπηρεσιών που παραλαμβάνει, μέσω των ΚΟΣΕ (Κομβικά Σημεία Επαφής στον αρμόδιο φορέα επόπτευσης του ΦΔ)  τα οποία συνεπικουρούν τις αρμόδιες κατά περίπτωση επιτροπές παρακολούθησης και παραλαβής. 4. Πριν από την παραλαβή του έργου και μετά τη διενέργεια του απαιτούμενου ελέγχου σύμφωνα με την παράγραφο 3, να λαμβάνει βεβαίωση από τον ΟΚΧΕ ότι τα γεωχωρικά δεδομένα, μεταδεδομένα και υπηρεσίες του έργου συμμορφώνονται πλήρως με το «Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας Γεωπληροφορίας και Υπηρεσιών» και την «Εθνική Πολιτική Γεωπληροφορίας». Για την έκδοση της εν λόγω βεβαίωσης, η οποία αποτελεί αυτοματοποιημένη διαδικασία που πραγματοποιείται άμεσα μέσω της Γεωπύλης, ο ανάδοχος του έργου διαθέτει στον ΟΚΧΕ το σύνολο των γεωχωρικών μεταδεδομένων, δεδομένων και υπηρεσιών, ή σε περίπτωση που λόγω όγκου δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτά (απομακρυσμένη πρόσβαση), την πλήρη τεκμηρίωσή τους, καθώς και την πρόσβαση στις υπηρεσίες.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι αρχικά απαιτείται μια τροποποίηση στις προκηρύξεις ώστε να είναι σύννομες με τον 3882/2010. Από αυτό προκύπτει ένα νέο τεχνικό αντικείμενο που πρέπει να καλυφθεί για να τηρηθεί ο νόμος περί ΕΥΓΕΠ και αυτό είναι η προσαρμογη στις μεθόδους οργάνωσης και διάθεσης γεωχωρικών πληροφοριών που προβλέπονται. Μιλάμε για δημιουργία μεταδεδομένων και προσαρμογή των γεωχωρικών δεδομένων και της διαδικτυακής εφαρμογής σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου.

Ίσως ο βέλτιστος τρόπος να επενδυθούν τα ποσά των 2 προκηρύξεων είναι να προσληφθεί επιστημονικός υπεύθυνος – εξωτερικός συνεργάτης του ΦΔΟΡ, υπεύθυνος να συντονίσει και να υλοποιήσει τις εργασίες γεωχωρικών πληροφοριών και για τα 2 αντικείμενα, με κεντρικό πυρήνα την ΕΥΓΕΠ η οποία απαιτεί συνήθως 1 άτομο να επικαιροποιεί και να διατηρεί την ακεραιότητα των δεδομένων κλπ».

 

 

03-01-2012

Η εποπτεία - φύλαξη του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης διασφαλίζεται με καθημερινές περιπολίες ακόμα και στις δύσβατες χιονισμένες περιοχές. Οι φωτογραφίες λήφθηκαν χθες από την ευρύτερη περιοχή του "Εργοταξίου Λεπίδα" σε υψόμετρο περίπου 1200 μέτρων.
(Στην τελευταία φωτογραφία διακρίνεται το όρος Φαλακρό)


 

23-12-2011


16-12-2011

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης ανακοινώνει πραγματοποίηση συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011, και ώρα 10:00, στην έδρα του Φ.Δ.Ο.Ρ., στο Μεσοχώρι Παρανεστίου. Τα θέματα ημερήσιας διάταξης είναι τα παρακάτω:

  1. Επικύρωση πρακτικών συνεδριάσεων ΔΣ ΦΔΟΡ (Εισήγηση: κ. Αβτζής)
  2. Έγκριση διακήρυξης για την προμήθεια ιματισμού και λοιπού εξοπλισμού φύλαξης, στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 1 του ΤΔ του έργου «Προστασία και Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης» (Εισήγηση: κα Κωτσάκη)
  3. Τεχνικές προδιαγραφές για την εκπόνηση του Σχεδίου Διαχείρισης και του Κανονισμού Λειτουργίας  του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης. (Εισήγηση κα. Πορτάλιου)
  4. Κύρωση πρακτικού Επιτροπής Ανάθεσης για την προμήθεια οχήματος 4Χ4 τύπου πικ-απ (Εισήγηση: κ. Ψαλτόπουλος)
  5. Κύρωση πρακτικού Επιτροπής Ανάθεσης για την προμήθεια οχήματος 4Χ4 κλειστού τύπου (Εισήγηση: κ. Ψαλτόπουλος)
  6. Κύρωση πρακτικού Επιτροπής Ανάθεσης για την προμήθεια εξοπλισμού ασύρματης επικοινωνίας (Εισήγηση: κ. Ψαλτόπουλος)
  7. Κύρωση πρακτικού Επιτροπής Ανάθεσης για την προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού (Εισήγηση: κ. Ψαλτόπουλος)
  8. Κύρωση πρακτικού Επιτροπής Ανάθεσης για την προμήθεια κλιματιστικών μονάδων (Εισήγηση: κ. Ψαλτόπουλος)
  9. Έγκριση σύμβασης για την προμήθεια κλιματιστικών μονάδων. (Εισήγηση: κ. Ψαλτόπουλος)
  10. Έγκριση ανακοίνωσης πρόσληψης προσωπικού από το Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Έργου «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης». (Εισήγηση: κα. Πορτάλιου)
  11. Υπογραφή πρωτόκολλου συνεργασίας μεταξύ Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης και Διεύθυνσης Δασών Δράμας. (Εισήγηση: κ. Αβτζής)
  12. Έγκριση διακήρυξης για την ανάθεση Παραγωγής έντυπου υλικού προβολής, στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 1 του ΤΔ του έργου «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης» (Εισήγηση: κα Πορτάλιου)
  13. Έγκριση διακήρυξης για την ανάθεση Παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού προβολής τού ΕΠΟΡ, στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 1 του ΤΔ του έργου «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης» (Εισήγηση: κα Πορτάλιου)
  14. Έγκριση διακήρυξης για την ανάθεση Παραγωγής φωτογραφικού λευκώματος, στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 1 του ΤΔ του έργου «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης» (Εισήγηση: κα Πορτάλιου)
  15. Έγκριση διακήρυξης για την προμήθεια Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS), στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 1 του ΤΔ του έργου «Προστασία και Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης» (Εισήγηση: κ. Ψαλτόπουλος)
  16. Έγκριση διακήρυξης για την προμήθεια Συστήματος Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων, στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 1 του ΤΔ του έργου «Προστασία και Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης» (Εισήγηση: κ. Ψαλτόπουλος)
  17. Έγκριση διακήρυξης για την προμήθεια συστήματος συναγερμού για την έδρα του ΦΔΟΡ, στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 1 του ΤΔ του έργου «Προστασία και Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης» (Εισήγηση: κ. Ψαλτόπουλος)
  18. Έγκριση διακήρυξης για την ανάθεση Μελέτης παρακολούθησης περιβαλλοντικών αλλαγών, στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 1 του ΤΔ του έργου «Προστασία και Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης» (Εισήγηση: κ. Ψαλτόπουλος Πασχάλης)
  19. Έγκριση διακήρυξης για την ανάθεση Μελέτης κινδύνου πυρκαγιάς και άλλων φυσικών καταστροφών, στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 1 του ΤΔ του έργου «Προστασία και Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης» (Εισήγηση: κ. Ψαλτόπουλος Πασχάλης)
  20. Ορισμός επιτροπής ανάθεσης για τους διαγωνισμούς παροχής υπηρεσιών. (Εισήγηση: κα. Πορτάλιου)
  21. Ορισμός επιτροπής ανάθεσης για τους διαγωνισμούς παροχής υπηρεσιών επιστημονικής παρακολούθησης. (Εισήγηση: κα. Πορτάλιου)
  22. Ορισμός επιτροπής ανάθεσης για τους διαγωνισμούς παροχής υπηρεσιών για τις ενέργειες ενημέρωσης ευαισθητοποίησης. (Εισήγηση: κα. Πορτάλιου)
  23. Τροποποίηση επιτροπής ανάθεσης προμηθειών. (Εισήγηση: κα. Πορτάλιου)
  24. Αντικατάσταση μελών ΔΣ σύμφωνα με το Άρθρο 9 του Κανονισμού Λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης. (Εισήγηση: κ. Αβτζής)
  25. Αναγνώριση ειδικότητας ΔΕ Συνοδού Βουνού της Επόπτη – Φύλακα Κωτσάκη Ειρήνης (Εισήγηση: κα. Πορτάλιου)
  26. Έγκριση μετακινήσεων Προέδρου ΔΣ κου. Αβτζή Νικόλαου (Εισήγηση: κα. Πορτάλιου)
  27. Έγκριση διακήρυξης για την προμήθεια εξοπλισμού φύλαξης και επιστημονικής παρακολούθησης, στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 1 του ΤΔ του έργου «Προστασία και Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης» (Εισήγηση: κα Γρηγοριάδου)
  28. Έγκριση διακήρυξης για την προμήθεια έντυπου και οπτικού υλικού για τη δημιουργία βιβλιοθήκης στο ΦΔΟΡ, στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 1 του ΤΔ του έργου «Προστασία και Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης» (Εισήγηση: κ. Σωτηρίου)
  29. Έγκριση διακήρυξης για την ανάθεση παροχής υπηρεσιών Τεχνικού Ασφάλειας, στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 1 του ΤΔ του έργου «Προστασία και Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης» (Εισήγηση: κ. Ψαλτόπουλος)
  30. Έγκριση διακήρυξης για την ανάθεση παροχής υπηρεσιών καθαριότητας, στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 1 του ΤΔ του έργου «Προστασία και Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης» (Εισήγηση: κ. Ψαλτόπουλος)
  31. Έγκριση διακήρυξης για την ανάθεση του Προγράμματος παρακολούθησης ερπετών, στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 1 του ΤΔ του έργου «Προστασία και Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης» (Εισήγηση: κα Γρηγοριάδου)
  32. Έγκριση διακήρυξης για την ανάθεση του Προγράμματος παρακολούθησης ασπόνδυλων, στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 1 του ΤΔ του έργου «Προστασία και Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης» (Εισήγηση: κ. Σωτηρίου)
  33. Έγκριση διακήρυξης για την ανάθεση του Προγράμματος παρακολούθησης ιχθύων - αμφιβίων, στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 1 του ΤΔ του έργου «Προστασία και Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης» (Εισήγηση: κα Χατζηαναστασίου)

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης εκπροσωπήθηκε από τη βιολόγο κα. Ελπίδα Γρηγοριάδου, στην ημερίδα που διοργανώθηκε από κοινού από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ν. Ξάνθης, ως δράση ευαισθητοποίησης των μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  σχετικά με το Θέμα « Βιοποικιλότητα- Η αλυσίδα που δεν πρέπει να σπάσει».  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η κα. Γρηγοριάδου πραγματοποίησε παρουσίαση με θέμα "Βιοποικιλότητα στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης".

 

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη, 14/12/11, ημέρα Τετάρτη, και ώρα 10.00-13.00, στην αίθουσα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης.


Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, Δρ. Νικόλαος Αβτζής, συμμετείχε στη Συνάντηση Εργασίας Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών, που πραγματοποιήθηκε στις 9 - 11 Δεκεμβρίου 2011 στο συνεδριακό κέντρο "Κάρολος Παπούλιας" του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Θέμα της συνάντησης ήταν "Παρελθόν και μέλλον των Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας"


06-12-2011

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης συμμετείχε στη διημερίδα για το στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της Δράμας, που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για συντονισμό και προώθηση των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Δράμας. Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2011 στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Δράμας με θέμα:

«Η Δράμα στην Καλλικρατική Περιφέρεια  Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
Ο δρόμος προς τις ίσες ευκαιρίες και την ανάπτυξη»


Σκοπός της διημερίδας ήταν η διαμόρφωση της πρότασης ανάπτυξης της Δράμας στο πλαίσιο κατάρτισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Ανάμεσα σε πολιτικούς, υπηρεσιακούς παράγοντες, ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες, εισηγήσεις πραγματοποίησαν ο πρόεδρος του Φορέα κ. Αβτζής Νικόλαος με τίτλο «Ο ρόλος του Φ.Δ.Ο.Ρ. στην αναπτυξιακή πορεία της περιοχής» και η κα. Κωνσταντινίδου Έλσα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα και δασάρχης Δράμας, με τίτλο «Η Συμβολή των Δασών στην Τοπική Ανάπτυξη».

 


 

01-12-2011

 

 

 

 

Στο μεγαλύτερο μέρος της οροσειράς Ροδόπης, ήδη από το φθινόπωρο οι θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν κατά πολύ τους μηδέν βαθμούς και ειδικότερα στις ανήλιαγες βόρειες πλαγιές, επιτρέποντας το σχηματισμό πάγου σε εκτεθειμένες υδάτινες επιφάνειες.

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί σε δύο θέσεις στο Δάσος της Ελατιάς, όπου το οδόστρωμα καλύπτεται με πάγο πάχους μερικών εκατοστών που δυσχεραίνει την κίνηση ακόμα και αυτοκινήτων με τετρακίνηση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες σπάνια αποτελούν εμπόδιο στη φύλαξη και εποπτεία του πάρκου. Στη φωτογραφία στα αριστερά, δύο επόπτες - φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης σπάνε τον πάγο που καλύπτει το δρόμο για να επιτραπεί η ασφαλέστερη διέλευση των οχημάτων του Φορέα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Παρά τα προβλήματα που δημιουργεί ο πάγος, τα παγωμένα ρέματα και οι καταρράκτες αποζημιώνουν τον κάθε επισκέπτη της περιοχής.

 

 

 

 

 

 

Παγωμένο ρέμα σε δάσος ερυθρελάτης (αριστερά) και παγωμένα νερά μικρού καταρράκτη (πάνω) στην ευρύτερη περιοχή Στραβορέματος στο Δάσος Ελατιάς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


29-11-2011

Σε συνέχεια μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που δέχτηκε ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης στις 28-11-2011 αναφορικά με τη διακήρυξη με α.π. 920/23-11-2011, "Προμήθεια Εξοπλισμού Ασύρματης Επικοινωνίας", δίνονται οι εξής διευκρινίσεις:

1) Όπως ορίζεται στη διακήρυξη, στην προσφορά που θα καταθέσει ο υποψήφιος Ανάδοχος θα πρέπει να περιλαμβάνεται το κόστος όλων των απαραίτητων παρελκόμενων για το σταθμό βάσης, ώστε μετά την εγκατάστασή του να είναι πλήρως λειτουργικός και να είναι δυνατή η επικοινωνία του με τους ασυρμάτους που θα εγκατασταθούν και με αυτούς που ήδη εγκατεστημένους στα οχήματα του ΦΔΟΡ.

2) Ο κατ’ελάχιστον χρόνος ισχύος της εγγύησης καλής λειτουργίας είναι το ένα έτος, οπότε θα ολοκληρωθεί η οριστική παραλαβή τής προμήθειας και θα επιστραφεί στον Ανάδοχο η εγγυητική επιστολή.

3) Όπως ορίζεται στη διακήρυξη, η εγκατάσταση του εξοπλισμού θα πραγματοποιηθεί από τον Ανάδοχο και το κόστος θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην προσφορά για τις συσκευές.

4) Καθώς κριτήριο κατακύρωσης της προμήθειας είναι η χαμηλότερη τιμή οι προδιαγραφές πρέπει να τηρούνται επακριβώς. Θα αξιολογηθούν ωστόσο προσφορές οι οποίες δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις προδιαγραφές, εφόσον υπάρχει επαρκώς τεκμηριωμένη αιτιολόγηση στο σχετικό φάκελο του υποψήφιου.

Το μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που δέχτηκε ο ΦΔΟΡ ήταν το εξής:

Παρακαλούμε όπως μας διευκρινίσετε τα κάτωθι, σχετικά με την διακήρυξη με αρ.πρωτ.920, που αφορά την ''Προμήθεια Εξοπλισμού Ασύρματης Επικοινωνίας'', για τον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης:

1) Όσον αφορά το σταθμό βάσεως, απαιτείται να συνοδεύεται η κεραία του από ιστό, αντιρίδες και μικροϋλικά εγκατάστασης;

2) Πόσα έτη είναι η κατ' ελάχιστον ζητούμενη εγγύηση καλής λειτουργίας των προσφερομένων πομποδεκτών;

3) Απαιτείται εγκατάσταση των προσφερομένων πομποδεκτών οχημάτων και βάσεως απο τον προμηθευτή; ή οι εν λόγω εγκαταστάσεις θα πραγματοποιηθούν με μέριμνα του φορέα σας; Αν απαιτείται εγκατάσταση απο τον προμηθευτή, το κόστος αυτής συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό της εν λόγω διακήρυξης;

4) Ποιες απο τις αναγραφόμενες τεχνικές προδιαγραφές των πομποδεκτών βάσεως - κινητών και φορητών (σελίδα 2,3 της διακήρυξης) νοούνται ως απαράβατες (επί ποινή απορρίψεως) και ποιες απο αυτές είναι "ελαστικές";

 

22-11-2011

Στα πλάισια της συνεχούς επιμόρφωσης του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, δύο από τους φύλακες - επόπτες παρακολούθησαν σεμινάριο με θέμα «Εισαγωγή στην περίθαλψη άγριων ζώων», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2011 από το Σωματείο για τη Μελέτη, Περίθαλψη και Επανένταξη της Άγριας Ζωής και τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας.


 

08-11-2011

Επίσκεψη πραγματοποιήσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, κ. Α. Γιαννακίδης, τη Δευτέρα 07 Νοεμβρίου 2011 στις εγκαταστάσεις του ΦΔΟΡ συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Ι. Ξανθόπουλο, το Δήμαρχο Παρανεστίου, κ. Ν. Καγιάογλου και περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους στο πλαίσιο των προσπαθειών τής Περιφέρειας ΑΜ-Θ για διαρκή επαφή και συνεργασία με κάθε τοπικό φορέα προκειμένου να επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή απορρόφηση κονδυλίων και υλοποίηση έργων.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΦΔΟΡ, κ. Ν. Αβτζής, έκανε παρουσίαση του έργου τού Φορέα Διαχείρισης, του προσωπικού του και των ζητημάτων που τον αφορούν.

 


 

07-10-2011

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 07 Οκτωβρίου 2011 στην έδρα τού Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης μεταξύ των Προέδρων των ΔΣ των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Μακεδονίας - Θράκης για την επεξεργασία θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και την ανάπτυξη μεθοδολογίας επίλυσης διαφόρων ζητημάτων ή αντιμετώπισης αδυναμιών - προβλημάτων, τα οποία απασχολούν τους ΦΔΠΠ και δύνανται να αποτελέσουν αντικείμενο μεθοδευμένης τακτικής και συντονισμένης συνεργασίας.

Τα θέματα που θίγησαν στη συνάντηση ήταν τα ακόλουθα:

  1. Σχέδιο φύλαξης: στρατηγική, τακτικές εφαρμογής, προτεραιότητες και συνεργασία με τοπικούς φορείς.
  2. Πρόγραμμα παρακολούθησης: απαιτήσεις Οδηγιών (νερών – οικοτόπων), αδυναμίες εκτέλεσης, εκκρεμότητες και προγραμματισμός ενεργειών.
  3. Διαχείριση προγράμματος ΠΕΠ – ΕΠΠΕΡΑΑ: τεχνικά δελτία, προκηρύξεις και υλοποίηση προγραμματισμού

29-09-2011

Στο πλαίσιο της προώθησης της συνεργασίας με τους φορείς που δραστηριοποιούνται εντός τού Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης ο ΦΔΟΡ προσκάλεσε σε συνάντηση εκπροσώπους τού Δασαρχείου Δράμας και τού Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας την Πέμπτη 29-09-2011, με αντικείμενο την αναγνώριση κοινών ζητημάτων και προβληματισμών που αφορούν τη διαχείριση του Εθνικού Πάρκου.

 

 


14-09-2011

Ημερίδα με θέμα «Αναπτυξιακός σχεδιασμός Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και πορεία υλοποίησης Ε.Π. "Μακεδονία Θράκη" 2007-2013» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2011 στην Ξάνθη υπό τη διοργάνωση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος του ΦΔΟΡ, κ. Νικόλαος Αβτζής.


08-09-2011

Ημερίδα με θέμα «Αναπτυξιακός σχεδιασμός Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και πορεία υλοποίησης Ε.Π. "Μακεδονία Θράκη" 2007-2013» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2011 στη Δράμα υπό τη διοργάνωση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος του ΦΔΟΡ, κ. Νικόλαος Αβτζής.


31-08-2011

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30-08-2011 τής παράταξης «Μαζί για τη Δράμα» με τον ΦΔΟΡ ενόψει της διαμόρφωσης της οριστικής πρότασης της παράταξης για το Επιχειρησιακό  Πρόγραμμα του Δήμου Δράμας.

Στην συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους τού ΦΔΟΡ, ο πρόεδρος του κ. Νικόλαος Αβτζής και τα στελέχη κ.κ. Παναγιώτα Πορτάλιου και Πασχάλης Ψαλτόπουλος, ενώ την παράταξη «Μαζί για τη Δράμα» εκπροσώπησε ο τομέας Προγραμματισμού και Υποδομών με επικεφαλής τον κ. Κώστα Σούτο.

Στην εποικοδομητική συζήτηση που διεξήχθη ανταλλάχθηκαν απόψεις για ζητήματα  προστασίας τού περιβάλλοντος και ανάπτυξης της Δράμας με βάση τον ορεινό όγκο.

Διαπιστώθηκε η ανάγκη ενσωμάτωσης των αναπτυξιακών  δράσεων του Δήμου Δράμας στις κατευθυντήριες γραμμές τού ΦΔΟΡ καθώς επίσης συμφωνήθηκε η θεσμοθέτηση μόνιμης επικοινωνίας και συνεργασίας τού Δήμου με τον ΦΔΟΡ.


 

31-08-2011

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΦΔΟΡ, κ. Αβτζής, την Τρίτη 30-08-2011 με τον Δήμαρχο Δράμας, κ. Κυριάκο Χαρακίδη, και τον Διευθυντή Δασών Δράμας, κ. Βασίλη Αντωνιάδη στη Δράμα.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν σειρά θεμάτων που αφορούν τον ΦΔΟΡ.


 

08-07-2011

Σύμφωνη γνώμη έδωσε ο ΦΔΟΡ για τη διοργάνωση της ετήσιας εκδήλωσης του συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Καβάλας "Ο Φλάμπουρος", κατόπιν αίτησης του, στο χώρο του "ανταμώματος" πλησίον τού Δασικού Χωριού Ελατιάς τονίζοντας ότι, εκτός από τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προστασία και αποκατάσταση του τοπίου μετά τη λήξη των εκδηλώσεων, είναι απαραίτητη η ενημέρωση για την έκδοση σχετικής αδείας και των υπόλοιπων αρμόδιων Φορέων (κατά κύριο λόγο Δασαρχείο, Πυροσβεστική Υπηρεσία  κλπ).
Για την πληρέστερη, αρτιότερη και ασφαλέστερη από κάθε άποψη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής στο μέλλον, ο Πρόεδρος του ΔΣ τού ΦΔΟΡ πρότεινε την πραγματοποίηση μιας συνάντησης  στην έδρα τού ΦΔΟΡ, στο Μεσοχώρι, το φθινόπωρο μεταξύ εκπροσώπων του αρμόδιου συλλόγου και των εμπλεκόμενων Φορέων.


06-07-2011

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τού ΦΔΟΡ ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου τού ΔΣ, κ. Αβτζή.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην έδρα τού ΦΔΟΡ στο Μεσοχώρι Παρανεστίου, εφόσον διαπιστώθηκε απαρτία των μελών τού ΔΣ.


04-07-2011

Ο ΦΔΟΡ έχοντας επίγνωση της ανάγκης για αποτελεσματική συνεργασία και άριστο συντονισμό των συναρμόδιων Υπηρεσιών, που δραστηριοποιούνται εντός τού Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, και με στόχο την ουσιαστική προστασία τού Εθνικού Πάρκου και ενόψει τής αντιπυρικής περιόδου 2011, ύστερα από επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας διαθέτει το προσωπικό φύλαξης που απασχολεί για την αντιπυρική θωράκιση του ΕΠΟΡ.


22-06-2011

Την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011 ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ και στελέχη τού ΦΔΟΡ παραβρέθηκαν σε ημερίδα με θέμα: "Η κυνηγετική διαχείριση των πληθυσμών του αγριόχοιρου" στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Δράμας που διοργάνωσε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας "Η Άρτεμις".

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια δράσεων επιμόρφωσης των κυνηγών τού έργου: "Διατήρηση της βιοποικιλότητας και ευαισθητοποίηση του κοινού στη διασυνοριακή περιοχή Δράμας - Γκότσε Ντέλτσεφ" τής Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Interreg IIIA, που υλοποιεί σε συνεργασία με το σύλλογο κυνηγών και ψαράδων τού Γκότσε Ντέλτσεφ.


07-06-2011

Την Τρίτη 7 Ιουνίου 2011 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ τού ΦΔΟΡ και μελών τής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος και τής Ομάδας Εργασίας Θερμιών τού ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας.

Στόχος τής συνάντησης ήταν η ανάπτυξη συνεργασίας για την προώθηση κοινών στόχων, που αφορούν την προστασία και την αειφορική ανάπτυξη περιοχών ευθύνης τού ΦΔΟΡ καθώς και η ειδικότερη ενημέρωση από πλευράς ΦΔΟΡ για τις προβλεπόμενες δράσεις του τα προσεχές χρονικό διάστημα.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην αξιοποίηση των ιαματικών πηγών των Θερμιών.


03-06-2011

Την Κυριακή 5 Ιουνίου 2011 στις 19:00 στο Παρανέστι Δράμας το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου το Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης και την οικοτουριστική εταιρεία FORESTIS θα απελευθερώσει έναν μπούφο, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή.

Επίσης τη Δευτέρα 6 Ιουνίου θα απευλευθερωθεί στη Δαδιά ο μαυρόγυπας που βρέθηκε στο Περίβλεπτο Παρανεστίου στις 10 Φεβρουαρίου 2011. Ο μαυρόγυπας είχε δακτυλιωθεί στη Δαδιά στο πλαίσιο πολυετούς προγράμματος παρακολούθησης του είδους που εφαρμόζει το WWF στην περιοχή. Ήταν πολύ αδύνατος και έφερε σκάγια από κυνηγετικό όπλο.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με το ΕΚΠΑΖ (Σταθμός Θεσσαλονίκης) 6979914852.


31-05-2011

Την Τρίτη, 31 Μαΐου, ο Πρόεδρος του ΦΔΟΡ, κ. Νικόλαος Αβτζής, παρέστη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Πόρτο Λάγος, στο Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας Ισμαρίδας μεταξύ των ΦΔ τής Περιφέρειας ΑΜΘ με την επιτροπή Πολιτισμού - Τουρισμού ΑΜΘ.

Αντικέιμενο της σύσκεψης είναι η συνεργασία Προέδρων Φορέων Διαχείρισης που βρίσκονται εντός της Περιφέρειας ΑΜΘ με τη θεσμοθετημένη από την Περιφέρεια ΑΜΘ Επιτροπή Πολιτισμού - Τουρισμού.


26-05-2011

Την Πέμπτη, 26 Μαΐου, το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό τού ΦΔΟΡ παραβρέθηκε σε τεχνική συνάντηση με εκπροσώπους του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) και εκπροσώπους από Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και αφορούσε την αναμόρφωση των Τεχνικών Δελτίων των Φορέων Διαχείρισης στο πλαίσιο του ΕΠΠΕΡΑΑ.


13-05-2011

Την Παρασκευή, 13 Μαΐου, οι επόπτες - φύλακες του ΦΔΟΡ κατά τη διάρκεια της περιπολίας τους εντόπισαν καπνό σε πλαγιά πλησίον τού οικισμού Μικροχώρι. Προσέγγισαν άμεσα το σημείο όπου βρέθηκαν δύο εστίες φωτιάς.

Έγινε άμεση ενημέρωση του πυροσβεστικού κλιμακίου Παρανεστίου καθώς και προσπάθειες περιορισμού και κατάσβεσης.

Μετά την άφιξη των υπαλλήλων τής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ολοκληρώθηκε αισίως η κατάσβεση της φωτιάς.


15-03-2011

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011 και ώρα 18:00, στην αίθουσα «Ανδρέας Παπανδρέου» της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, με θέμα: «Τουριστική Αξιοποίηση Φαλακρού - Λειτουργία Χιονοδρομικού Κέντρου». Η σύσκεψη είναι συνέχεια των επαφών που είχε ο Περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, κ. Άρης Γιαννακίδης, και ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, κ. Γιάννης Ξανθόπουλος, με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Γεώργιο Νικητιάδη, την Πρόεδρο της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Αυγή Μαρκοπούλου, και τη Διευθύντρια Τουριστικής Περιουσίας, κ. Σοφία Φαλτσέτα, στην Αθήνα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τον Περιφερειάρχη Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, κ. Άρη Γιαννακίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, κ. Γιάννη Ξανθόπουλο και τα διευθυντικά στελέχη της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Κωνσταντίνος Παπακοσμάς, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κώστας Μιχαηλίδης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Γιάννης Τελλίδης, κ. Νίκη Κεφαλίδου, κ. Γιώργος Ζιμπίδης, κ. Στυλιανός Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Κυριάκος Χαρακίδης, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Άγγελος Λύσσελης, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Μελέτης Μαυρίδης, ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης κ. Νικόλαος Αβτζής, ο Διευθυντής Δασών Δράμας κ. Βασίλειος Αντωνιάδης, η Δασάρχης Δράμας κ. Ελισσάβετ Κωνσταντινίδου, καθώς και εκπρόσωποι των φορέων του Ορειβατικού Ομίλου Δράμας, της πρώην Αναπτυξιακής Εταιρίας Φαλακρού, του Τεχνικού Επιμελητηρίου και της ΤΕΔΚ Δράμας.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν:

Α) Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού όλα τα προηγούμενα χρόνια «λειτουργούσε» μέσα σε ένα καθεστώς παρανομίας, ανευθυνότητας, επικινδυνότητας, κακής οικονομικής διαχείρισης αλλά και ανεξέλεγκτης διαχείρισης με τελικό αποτέλεσμα το κλείσιμό του.

Β) Ο νέος σχεδιασμός πρέπει να μην επικεντρώνεται μόνο στη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου αλλά και στην Συνολική Τουριστική αξιοποίηση του Φαλακρού και της γύρω περιοχής με στόχο την επισκεψιμότητα της και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Προς το σκοπό αυτό οι όποιες ενέργειες γίνουν θα περιλαμβάνουν και το Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης και το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης Οροσειράς Ροδόπης.

Γ) Οι προγραμματιζόμενες και πραγματοποιούμενες ενέργειες και λειτουργίες θα βασίζονται στις αρχές της νομιμότητας, διαφάνειας, ασφάλειας και οικονομίας.

Δ) Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Παράρτημα Δράμας) ανέλαβε να καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση και να προτείνει τρόπους νομιμοποίησης των κτιρίων, εγκαταστάσεων και λειτουργιών του Φαλακρού.

Ε) Η Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης θα συντάξουν και θα χρηματοδοτήσουν το ολοκληρωμένο πλάνο αξιοποίησης της Περιοχής Φαλακρού, μετά το ξεκαθάρισμα της υπάρχουσας κατάστασης.


19-2-2011

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΦΔΟΡ, κ. Νικόλαος Αβτζής, έδωσε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης και την "προνομιακή θέση από πλευράς φυσικού κάλλους" που καταλαμβάνει στην ελληνική επικράτεια καθώς και για το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης Οροσειράς Ροδόπης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Διαβάστε το δελτίο τύπου σε pdf μορφή

16-2-2011

Στις 7 και στις 9 Φεβρουαρίου 2011 ο Πρόεδρος του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, κ. Νικόλαος Αβτζής, παρευρέθη σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ξάνθη και στη Δράμα αντίστοιχα ύστερα από πρόσκληση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στο πλαίσιο του «Ολοκληρωμένου Προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης για την Οροσειρά της Ροδόπης» που αποτελεί ένα πρόγραμμα έργων και δράσεων προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος, ενίσχυσης της τοπικής οικονομικής βάσης με σημαντική συμμετοχή ιδιωτικών επενδύσεων, βελτίωσης της ποιότητας ζωής μέσω της αναβάθμισης - δημιουργίας των αναγκαίων δημοσίων υποδομών, καθώς και διατοπικής, διακρατικής - διασυνοριακής συνεργασίας.

Η πρόταση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για την υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης της Οροσειράς της Ροδόπης εγκρίθηκε από το ΥΠΟΙΑΝ (νυν Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας) και μάλιστα -με την υπ' αριθ. 37597/ΔΕ4867/31-08-2010 απόφαση του αρμοδίου Υφυπουργού- εγκρίθηκε το Σύστημα Διοίκησης για την υλοποίηση του προγράμματος.


10-2-2011

Ένας μαυρόγυπας (Aegypius monachus) βρέθηκε σήμερα στο Περίβλεπτο Παρανεστίου. Ένας κτηνοτρόφος της περιοχής εντόπισε το μαυρόγυπα παραπλεύρως δρόμου στα όρια του χωριού και ειδοποιήθηκε άμεσα η Οικολογική Κίνηση Δράμας. Ο κτηνοτρόφος μάλιστα αναγνώρισε πως το πουλί ήταν εξαντλημένο και του προσέφερε τροφή.

Ύστερα από κινητοποίηση της Οικολογικής Κίνησης Δράμας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης ο μαυρόγυπας πιάστηκε και εστάλη στις εγκαταστάσεις τού Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) στη Θεσσαλονίκη.

Το αυστηρά προστατευόμενο είδος είναι εξαιρετικά σπάνιο και τοπικό επιδημητικό της περιοχής. Περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών της χώρας ως κινδυνεύον. Είναι ο μεγαλύτερος γύπας τής Ευρώπης με άνοιγμα φτερών έως τρία μέτρα. Αναφέρεται ότι έχουν απομείνει μόνο 20-22 ζευγάρια φωλιάζουν τακτικά στο Εθνικό Πάρκο τής Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου στον Έβρο, ενώ ο συνολικός πληθυσμός τού είδους ανέρχεται σε 90-100 άτομα.

Η παρουσία του δεν είναι σπάνια στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης καθώς συχνά οι μαυρόγυπες μετακινούνται δυτικά μέχρι και το Νευροκόπι Δράμας ή βορειότερα εντός Βουλγαρίας. Ωστόσο ενώ παλαιότερα το είδος ήταν πολύ πιο διαδεδομένο και πολυάριθμο (μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '50) τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στην Κρήτη, υπέστη δραματική συρρίκνωση του πληθυσμού και της κατανομής του (Handrinos & Akriotis, 1997).

 

 

 


© Copyright 2006 - Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης