Άρθρα
15-05-2015
- Εμφανίσεις: 2204
Συνάντηση του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης με άλλους εμπλεκόμενους φορείς για τα ημι-άγρια άλογα των Στενών του Νέστου
Την Τετάρτη 6 Μαΐου 2015 ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) συμμετείχε σε συνάντηση με άλλους φορείς, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κατάστημα Δ.Ε. Σταυρούπολης, σχετικά με τα ημιάγρια αλόγα της ευρύτερης περιοχής των Στενών του Νέστου.
Η προέλευση των αλόγων είναι ανθρωπογενής χωρίς να είναι εξακριβωμένη η περίοδος απελευθέρωσης τους, αλλά ούτε το τότε ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Υπάρχουν κάποιες ιστορίες που αναφέρονται σε αυτά, αλλά καμία από αυτές δεν έχει επαληθευτεί.
Αποτέλεσμα της απελευθέρωσης των αλόγων ήταν, και είναι, η προσαρμογή του ζώου στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, έτσι ώστε ο πληθυσμός τους να χαρακτηρίζεται πλέον ημιάγριος ή ακόμα και άγριος. Ο αριθμός των ατόμων ή των κοπαδιών που έχουν σχηματιστεί δεν είναι γνωστός. Ανεπίσημα, χωρίς να έχει διαπιστωθεί ερευνητικά, φημολογείται πως πρόκειται περίπου για 100-120 άτομα με αυξητική τάση.
Το εύρος εξάπλωσης του πληθυσμού στο σύνολο, χωρίς όπως προαναφέρθηκε να έχει γίνει επίσημη έρευνα, εκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή από τη Σταυρούπολη έως και το Αχλαδόβουνο (Τσαλ) του Ν. Ξάνθης. Αποτελεί ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής και πόλο έλξης πολλών τουριστών και για αυτό μνημονεύεται σε πολλούς τουριστικούς οδηγούς.
Αφορμή για τη συνάντηση υπήρξε το γεγονός ότι τα τελευταία 5-6 χρόνια, πιθανότατα λόγω της αύξησης του πληθυσμού, της έλλειψης τροφής κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά και άλλων παραγόντων που δεν έχουν διερευνηθεί, τα άλογα προσεγγίζουν κατοικημένους οικισμούς, όπως στον οικισμό των Κομνηνών, και προκαλούν ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο των κατοίκων, κυρίως σε καλλιέργειες τριφυλλιού και σιτηρών.
Τα θέματα συζήτησης στη συνάντηση ήταν η ανάγκη αξιολόγησης του είδους έτσι ώστε να αποσαφηνιστεί η φυλή στην οποία ανήκει, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και εάν πρέπει να υπαχθεί σε ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας, αλλά και ορισμού αρμόδιας υπηρεσίας για την κατάρτιση σχεδίου διαχείρισης του είδους. Επισημάνθηκε επίσης η έλλειψη αποζημίωσης των ζημιών που προκαλούνται από τα άτομα του πληθυσμού, από την αρμόδια υπηρεσία του ΕΛΓΑ και προτάθηκαν μέτρα έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι ζημίες που προκαλούνται από τα ζώα αλλά και ο δυνητικός κίνδυνος για τα διερχόμενα οχήματα στο κεντρικό δρόμο που διασχίζει τη συγκεκριμένη περιοχή από τη διέλευση των αλόγων.
Ειδικότερα τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:
1. Τρόποι προστασίας των ημιάγριων αλόγων της περιοχής.
2. Τρόποι προστασίας των καλλιεργειών των αγροτών της περιοχής από τα ημιάγρια άλογα.
3. Τρόποι προστασίας των διερχόμενων οδηγών και οχημάτων στο δρόμο Σταυρούπολης – Κομνηνών – Λιβερών – Κρωμνικού – Γαλάνης.
Το ΦΔΟΡ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Κεχαγιόγλου Σταύρος και η βιολόγος κα. Γρηγοριάδου Ελπίδα. Επίσης παρευρέθηκαν ο κ. Ζαγναφέρης Κωνσταντίνος, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ξάνθης, ο κ. Γκαζίνος Κωνσταντίνος Δ/ντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ξάνθης, ο κ. Τσολακίδης Θεόδωρος Δασάρχης Σταυρούπολης, ο κ. Βαφείδης Παναγιώτης Δασολόγος του Δασαρχείου Σταυρούπολης, ο κ. Ευφραιμίδης Νίκος εκπρόσωπος του Δ.Ε. Σταυρούπολης, η κα Τοπουζίδου Κυριακή εκπρόσωπος Τ.Κ. Κομνηνών, η κα Σπανού Μαρία προϊστάμενη Δ/νσης Δοικητικών Υπηρεσιών Δήμου Ξάνθης, η κα Αχτάρη Ελένη Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης Δήμου Ξάνθης και ο κ. Καπυλίδης Δημήτριος αγρότης και κάτοικος της περιοχής των Κομνηνών.
Οι παρευρισκόμενοι βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία μεταξύ τους και έχουν δεσμευτεί για την αντιμετώπιση του ζητήματος.