Χλωρίδα
- Εμφανίσεις: 9175
Το γεγονός ότι η περιοχή της Ροδόπης δεν «πάγωσε» την περίοδο των παγετώνων κατά την Πλειστόκαινο περίοδο την καθιστά ένα βοτανικό παράδεισο από άποψη ποικιλότητας ειδών. Σχεδόν το 60% των ειδών της χλωρίδας της Ευρώπης απαντάται στη Ροδόπη. Αποτελεί καταφύγιο για 211 σπάνια ή απειλούμενα είδη. Δεκαπέντε από αυτά είναι λείψανα της τριτογενούς εποχής, της εποχής των παγετώνων, 90 είναι ενδημικά των Βαλκανίων. Συνολικά εκτιμάται ότι ο αριθμός των φυτικών ειδών και υποειδών υπερβαίνει τις 1000 ταξινομικές μονάδες (1115 καταγεγραμμένα taxa, από τα οποία 827 είναι είδη και 288 υποείδη). (Πηγή: Ε.Π.Μ. Οροσειράς Ροδόπης).
Οι κυριότερες ζώνες βλάστησης με τα επιμέρους δασικά οικοσυστήματα που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο απαντώνται συγκεντρωμένες στην περιοχή αυτή και συγκεκριμένα είναι:
- Παραμεσογειακή ζώνη βλάστησης ή ζώνη των φυλλοβόλων δρυών (Εικ.5): αποτελεί μεγάλο ποσοστό των δασών της περιοχής. Συγκροτείται κυρίως από τα οικοσυστήματα της δρυός. Στη ζώνη αυτή συμμετέχουν ακόμη οικοσυστήματα αείφυλλων και φυλλοβόλων πλατύφυλλων (καστανιά, γαύρος, πουρνάρι κ.α.).
- Ζώνη Οξιάς- Ελάτης και Ορεινών Παραμεσόγειων Κωνοφόρων (Εικ.6): αντιπροσωπεύεται από τα οικοσυστήματα της οξιάς και της μαύρης Πεύκης
- Ζώνη των ψυχρόβιων κωνοφόρων (Εικ.7): με κύρια είδη τη δασική Πεύκη, την ερυθρελάτη καθώς και τη σημύδα από τα πλατύφυλλα. Καταλαμβάνει το 17,5% των δασών της περιοχής.
- Υπαλπική – Αλπική (Εικ.8): βρίσκεται πάνω από τα δενδροόρια, τα όποια στον Ελληνικό χώρο είναι συνήθως ανθρωπογενή. Αποτελείται από λιβάδια, κυρίως από ποώδη βλάστηση με σποραδική παρουσία χαμηλών θάμνων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δυτική Ελληνική Ροδόπη αποτελεί το νοτιότερο άκρο της γεωγραφικής εξάπλωσης της ερυθρελάτης και ότι είναι η μοναδική περιοχή παρουσίας της στον Ελλαδικό χώρο, όπου απαντάται σε εκτεταμένες εκτάσεις στην Ελατιά.
Ακολουθούν ενδεικτικοί πίνακες των χλωριδικών ειδών και υποειδών του ΕΠΟΡ:
Pteridophyta (Adiantaceae - Sinopteridaceae)
Gymnospermae (Cupressaceae - Pinaceae)
Monocotyledoneae (Alismataceae - Dioscoreaceae)
Monocotyledoneae (Iridaceae - Typhaceae)
Dycotyledoneae (Aceraceae - Boraginaceae)
Dycotyledoneae (Corylaceae - Caprifoliaceae)
Dycotyledoneae (Caryophyllaceae)
Dycotyledoneae (Celastraceae - Compositae)
Dycotyledoneae (Convolvulaceae - Cruciferae)
Dycotyledoneae (Dispacaceae - Juglandaceae)
Dycotyledoneae (Linaceae - Polygalaceae)
Dycotyledoneae (Rubiaceae - Saxifragaceae)
Dycotyledoneae (Scrophulariaceae - Ulmaceae)