22-07-2013
- Εμφανίσεις: 7510
Εναρκτήρια Ημερίδα του προγράμματος BIOEUPARKS « ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΤΗΣ Ε.Ε.»
Τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013 πραγματοποιήθηκε η προγραμματιζόμενη εναρκτήρια ημερίδα του προγράμματος BioEUParks «Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της στερεάς βιομάζας σε εθνικά πάρκα της Ε.Ε. – Exploiting the potentialities of solid biomasses in EU Parks». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανήκει στο πρόγραμμα - πλαίσιο ΙΕΕ (Intelligent Energy Europe - Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη) στο οποίο συμμετέχουν δέκα εταίροι από έξι χώρες. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από το Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) και το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του ΦΔΟΡ, κ. Κεχαγιόγλου Σταύρο, "σκοπός του προγράμματος δεν είναι να παρακολουθήσουμε την κλασσική διαχείριση και τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής ενέργειας από βιομάζα. Σκοπός του προγράμματος είναι, σύμφωνα με την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε., να διερευνήσει τη δυνατότητα παραγωγής βιομάζας με τη τήρηση των κανόνων αειφορίας από εθνικά πάρκα. Στόχος του προγράμματος είναι να λειτουργήσει πιλοτικά μια τέτοια εφοδιαστική αλυσίδα. Η ημερίδα αυτή, αποτελεί την έναρξη αυτής της διερεύνησης. Η συμβολή όλων των εμπλεκομένων φορέων είναι απαραίτητη για μια ουσιαστική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου ενέργειας στην Ελλάδα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Τα συμπεράσματα που θα προκύψουν, θα μας βοηθήσουν ώστε να γνωρίζουμε ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματά μας."
Συμπληρώνοντας, ο δρ. Γαλατσίδας Σπύρος, Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αναφέρει τα εξής: "Ο στόχος του προγράμματος είναι το στήσιμο μιας εφοδιαστικής αλυσίδας χρήσης της βιομάζας που παράγεται από τα δάση και τα αγροτικά υπολείμματα αγροτικών καλλιεργειών για τη χρήση τους στην παραγωγή ενέργειας, είτε για θέρμανση είτε ακόμα και για ηλεκτρική ενέργεια. Προς το παρόν το πρόγραμμα δεν έχει χρηματοδοτικά μέσα για να παράξει τη βιομάζα, αλλά θα προσπαθήσει να στήσει την εφοδιαστική αλυσίδα, εμπλέκοντας όλους τους φορείς που ασχολούνται με την παραγωγή, τη διακίνηση, την εμπορία, την μεταποίηση και την τελική κατανάλωση της βιομάζας ως ενέργεια". Τέλος, τόνισε τη σημαντική δυνατότητα παραγωγής δασικής βιομάζας από την περιοχή της Δράμας και το ΕΠΟΡ, που είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Παράλληλα, υπογράμμισε την πολύ μειωμένη, σε σχέση με τη Μέση Ευρώπη, παραγωγή ενέργειας από βιομάζα στην Ελλάδα.
Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Ξανθόπουλος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Κυριάκος Χαρακίδης, ο Διευθυντής Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης κ Αλέξιος Αναστασίου, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Δασών κα Μαρία Βαξεβάνη, η Δασάρχης Δράμας κα Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας, οι πρόεδροι των σωματείων των υλοτόμων, πλήθος προέδρων δασικών συνεταιρισμών και υλοτόμων, ξυλέμποροι της περιοχής, ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς και πλήθος πολιτών.
Σύντομη ήταν η παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Άρη Γιαννακίδη λόγω προγραμματισμένης σύσκεψης. Επίσης χαιρετιστήρια επιστολή απέστειλε ο Βουλευτής κ Δημήτρης Κυριαζίδης ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στη βουλή.