28-08-2018
- Εμφανίσεις: 17086
Καταμέτρηση του πληθυσμού του αγριόγιδου στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης - Ιούλιος 2018
Πραγματοποιήθηκαν και φέτος, οι θερινές εργασίες πεδίου στο πλαίσιο του προγράμματος συστηματικής παρακολούθησης του βαλκανικού αγριόγιδου (Rupicapra rupicapra balcanica) στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης σε συνεργασία με τον ειδικό στη βιολογία και οικολογία του είδους, βιολόγο Δρ. Χαρητάκη Παπαϊωάννου και τον σύλλογο "Αγριόγιδο στα Βουνά".
Πιο συγκεκριμένα, το τριήμερο από 22 έως 24 Ιουλίου 2018 πραγματοποιήθηκε η καταμέτρηση του πληθυσμού του αγριόγιδου και λήψη γενετικού υλικού του είδους στην περιοχή του Δάσους Φρακτού και την ευρύτερη περιοχή της Κούλας. Η καταμέτρηση του αγριόγιδου στο ΕΠΟΡ ξεκίνησε στο πλαίσιο του προγράμματος εποπτείας της κατάστασης διατήρησης ειδών θηλαστικών κοινοτικού ενδιαφέροντος που ολοκληρώθηκε το 2015, και συνεχίζεται εφεξής από τον ΦΔΟΡ σε ετήσια βάση. Πραγματοποιείται δύο φορές ετησίως, μία το φθινόπωρο και μία το καλοκαίρι. Η τελευταία αποσκοπεί στην αξιολόγηση του αναπαραγωγικού αποτελέσματος, δηλαδή καταγραφή του αριθμού των γεννήσεων εντός του έτους και της ηλικιακής δομής του πληθυσμού. Ο πληθυσμός του είδους φέτος, κυμαίνεται αριθμητικά στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με πέρσι με αύξηση του ρυθμού γεννήσεων. Το σύνολο των αποτελέσματων των καταμετρήσεων όλων των ετών θα ανακοινωθούν στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας (HELECOS-9), από 4-7 Οκτωβρίου 2018, στο Ηράκλειο Κρήτης.
Το αγριόγιδο είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα οπληφόρα της χώρας μας. Παρ’ όλο που παρουσίασε μια αισθητή αύξηση (142%) την τελευταία δεκαετία και απαντάται σε 24 πληθυσμούς (Papaioannou, 2016) χαρακτηρίζεται ως Σχεδόν Απειλούμενο από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας. Οι περισσότεροι πληθυσμοί του είναι εξαιρετικά μικροί τοπικοί, με αποτέλεσμα βιώσιμοι να θεωρούνται πιθανά μόνο οι τέσσερις από αυτούς (Όλυμπος, Πίνδος, Ροδόπη, Στερεά Ελλάδα). Στη χώρα μας, σήμερα - σύμφωνα τον κ. Χαρητάκη Παπαϊωάννου (Papaioannou, 2016) - υπάρχουν 1289 - 1677 αγριόγιδα. Παρ’ όλο που το είδος προστατεύεται αυστηρά από την Ελληνική Νομοθεσία (απαγορεύεται το κυνήγι του από το 1969) και η πλειονότητα των περιοχών στις οποίες αυτό απαντάται εμπεριέχεται σε προστατευόμενες περιοχές (Εθνικά Πάρκα, Καταφύγια Άγριας Ζωής, δίκτυο Natura 2000), η λαθροθηρία παραμένει η κυριότερη απειλή για το είδος, η οποία επιδεινώνεται από την ύπαρξη ορεινών και δασικών δρόμων.
Ο ΦΔΟΡ εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Δρ. Χαρητάκη Παπαϊωάννου, τα μέλη του συλλόγου «Αγριόγιδο στα Βουνά – Balkan Chamois Society” κ. Τάσο Παππά (δασοπόνος – ερευνητής πεδίου) και κ. Σπύρο Κούτρα (επιπυραγός, διοικητής της 4ης ΕΜΑΚ) και τους εθελοντές κ. Θεόδωρο Αγοραστό και κα. Βασιλεία Λιούλη για την πολύτιμη συμβολή τους στο έργο του ΦΔΟΡ για την προστασία του αγριόγιδου στο ΕΠΟΡ.